De Pasar Malam van Tong Tong, een Indische onderneming

De Pasar Malam van Tong Tong, een Indische ondernemingDe Haagse Pasar was zijn tijd vaak vooruit. Als een van de eerste evenementen in Nederland combineerde zij amusement met culinaire en commerciële activiteiten in een on-Hollands decor. In 2008, tijdens de 50e Pasar Malam Besar was in het Cultuurpaviljoen een grote tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de Indische manifestatie.
In 2009 verscheen een boek, De Pasar Malam van Tong Tong, een Indische onderneming . Het vertelt over de spectaculaire groei van de Haagse Pasar sinds 1959, maar neemt de lezer ook mee achter de schermen en toont de tegenslagen, de teleurstellingen en de vooroordelen ten aanzien van de Indische manifestatie.

Niet eerder werd de geschiedenis van de Pasar Malam Tong-Tong (na 1976 Pasar Malam Besar geheten) zo gedetailleerd beschreven. Het boek reconstrueert aan de hand van persoonlijke correspondenties de eerste jaren, laat zien hoe in de jaren ’70 de grote clichés rond ‘Indisch’ en ‘Pasar Malam’ ontstonden en vertelt hoe de Pasarorganisatoren zich daaraan probeerden te ontworstelen.

De auteur gaat uitgebreid in op de emotionele band van veel bezoekers met de Haagse Pasar. Door haar continuïteit heeft de Pasar Malam van Tong Tong de functie van een Indische stad gekregen, die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en overdracht van de Indische cultuur.

De Pasar Malam van Tong Tong, een Indische onderneming, door Florine Koning. Vormgeving Marcel van den Berg en Sabrina Luthjens. Uitgever: Stichting Tong Tong. Paperback, ingenaaid, ISBN 978–90-78847-06-9, 276 blz. op groot formaat (24 x 30 cm), 270 illustraties. Mogelijk gemaakt door Stichting Het Gebaar. Prijs € 32,50.

Comments are closed.