Nieuw boek: Een foto vertelt. Vijftig familieverhalen van Chinezen uit Indonesië

Op 23 mei werd op de eerste dag van de 61e Tong Tong Fair het boek Een foto vertelt. Vijftig familieverhalen van Chinezen uit Indonesiëgepresenteerd.

‘Een foto vertelt’ is ontstaan uit de rubriek ‘Foto met Verhaal’ op de website van de Stichting Chinese Indonesian Heritage Center (cihc). In deze uitgave vinden vijftig foto’s met verhalen een permanente plek. In de verhalen ligt een eeuw geschiedenis van Chinezen uit Indonesië besloten.

De vooroorlogse verhalen spreken meestal van een onbezorgde tijd met titels als ‘Sinterklaas in de tropen’. Maar er wordt ook ingegaan op gevoelige thema’s als het gemengde huwelijk of de realiteit van raciale segregatie in de Nederlands-Indische maatschappij. Hachelijke situaties tijdens de Japanse bezetting worden met humor en incasseringsvermogen doorstaan.

In de naoorlogse jaren treedt een kentering op. Er is meer en meer sprake van een gevoel van onbehagen en onveiligheid, van toenemende druk om uit Indonesië te vertrekken ‘voor de toekomst van de kinderen’. Een voor een druppelt men Nederland binnen. Uit de verhalen spreekt opluchting dat men voor Nederland heeft kunnen kiezen. Maar ergens knaagt de twijfel: ‘Wie ben ik eigenlijk?’

De derde generatie, de kleinkinderen van grootouders die in de jaren vijftig en zestig besloten Indonesië te verlaten, staat onbevangen tegenover de geschiedenis. Vanuit de zekerheid van hun Nederlandse identiteit zijn ze nieuwsgierig naar hun roots. ‘Een foto vertelt’ neemt deze generatie mee naar hun Chinees-Indonesisch verleden.

Samenstelling en redactie: Ing Lwan Taga-Tan, Patricia Tjiook-Liem, Yap Kioe Bing.
Uitgever: Stichting Tong Tong in samenwerking met Chinese Indonesian Heritage Center

Bestellen?
Het boek is bij alle boekhandels verkrijgbaar en bij Stichting Tong Tong. Verkoopprijs € 25,-. Sobats van Stichting Tong Tong ontvangen 10% korting indien zij het boek bij Stichting Tong Tong bestellen. Lees hier hoe u de boeken bestelt. 

Comments are closed.