Talkshow op 30 oktober in Bronbeek:
Mee uit de Oost, gekoesterd in de West. Batik in Nederland

Update 16 oktober

Vanwege de aangescherpte corona-maatregelen komt het programma ‘Mee uit de Oost, gekoesterd in de West. Batik in Nederland’ helaas te vervallen. Stichting Tong Tong zou dit programma op 30 oktober organiseren in Museum Bronbeek.

Op 30 oktober organiseert Stichting Tong Tong in Museum Bronbeek een talkshow rond de bijzondere materiële én immateriële betekenis van batik: van bewaarde doek in de familiekist tot levendige en duurzame mode op straat. Kunstenaar en batikonderzoeker Sabine Bolk, erfgoedspecialist/modeontwerper Romée Mulder & kunsthistoricus/modeontwerper Myrthe Groot van Guave en schrijfster Dido Michielsen (Lichter dan ik) doen mee aan de talkshow. Diezelfde middag organiseren Myrthe en Romée een Upcycle Station en vertelt Sabine Bolk meer over batikdoeken van bezoekers in een spreekuur. De toegang is gratis, reserveren verplicht!

Deze activiteit is onderdeel van de Week van de Koloniale Geschiedenis (25 oktober t/m 31 oktober) en de Maand van de geschiedenis (oktober).

Update 7 oktober: Vol!

Het is niet meer mogelijk om te reserveren. Het maximum aantal bezoekers is helaas vanwege de nieuwe richtlijnen in de strijd tegen COVID-19 door de locatie verlaagd naar 30 personen.  Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Stichting Tong Tong onderzoekt de mogelijkheid voor een livestream van het programma.

Programma

13.00    Inloop

13.30    Een kist vol batikdoeken
Kunstenaar en batikonderzoeker Sabine Bolk gaat in gesprek met Dido Michielsen, auteur van Lichter dan ik, aan de hand van de bewaarde batikdoeken in de familie van de schrijfster. Luister naar bijzondere verhalen tijdens dit live batik-spreekuur.

14.15    De batik-inspiratie van Guave
Arnaud Kokosky Deforchaux , programmeur van de Tong Tong Fair, interviewt mode-ontwerpers Romeé Mulder en Myrthe Groot van kledingmerk Guave, dat staat voor een duurzame samenwerking met de batik-makers in Indonesië. Zij vertellen over hun batik-reis begin 2020 en hun missie meer batik in het Nederlandse straatbeeld te realiseren.

15.00    Upcycle Station, Batikspreekuur en  Pop Up Booth
In het kader van duurzaamheid organiseren Myrthe en Romée een Upcycle Station: met het restant van de batik-stof die bij de productie van de nieuwe collectie werd gebruikt, willen ze bestaande kleding vernieuwen. Speciaal voor het event in Bronbeek kunnen bezoekers kledingstukken of katoenen tasjes meenemen om te laten upcyclen met een mooie batik-patch. Wilt u dit ook, geef dat dan aan bij uw aanmelding voor deze middag.

Tijdens het Batik-spreekuur vertelt batik-specialist Sabine Bolk u meer over uw eigen batik. Heeft u thuis batik-stof waarover u meer wilt weten en die u aan Sabine wilt voorleggen? Laat het ons weten bij uw aanmelding voor deze middag.

In de Pop Up Booth kunt u ontwerpen bewonderen van Guave en van batikmakers van de noordkust van Java.

16.30    Einde

Uitverkocht!

Het is niet meer mogelijk om te reserveren. Het maximum aantal bezoekers is helaas vanwege de nieuwe richtlijnen in de strijd tegen COVID-19 door de locatie verlaagd naar 30 personen.  Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Stichting Tong Tong onderzoekt de mogelijkheid voor een livestream van het programma.

Locatie

Het programma vindt plaats in de Sumatrazaal in Congrescentrum ‘Kumpulan’ op het landgoed Bronbeek, op 30 oktober van 13.00 tot 16.30 uur. 

Achtergrond

Op de 61ste Tong Tong Fair in 2019 was  ‘De Batik Stand – A Stand for Batik’ van Sabine Bolk (kunstenaar en batik-onderzoeker), Romée Mulder (erfgoedspecialist/modeontwerper) en Myrthe Groot (kunsthistoricus/modeontwerper) een succes. Het jonge drietal wilde meer aandacht vragen voor batik. Via de social media van de Tong Tong Fair werden bezoekers opgeroepen eigen batik mee te nemen voor nader onderzoek. Velen gaven daaraan gehoor. Stichting Tong Tong wil de kennis van batik een boost geven en een groot publiek informeren over de bijzondere materiële én immateriële betekenis van batik. Sinds 2009 is batik Unesco Immaterieel Erfgoed van Indonesië.

Over de deelnemers

Sabine Bolk (1984) is een kunstenaar en batikonderzoeker; ze verdiept zich al meer dan 10 jaar in batik en deelt haar kennis op haar batikblog. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van batik. Op haar blog De reis naar Batik doet zij verslag van haar ontdekkingen, haar onderzoek en reizen. In 2009 en 2016 maakte zij een reis naar Java, Indonesië, om het proces van batik te documenteren. Op dit moment is zij bezig met het onderzoek naar de rol Indo-Europese Batik in Indonesië.

Myrthe Groot (1990) en Romée Mulder (1990) zijn modeontwerpers maar ook resp. erfgoedprofessional en kunsthistoricus.  Met hun modelabel Guave streven ze naar het maken van zo duurzaam mogelijk en eerlijk geproduceerde batik fashion die genderfluïde is en zich kenmerkt door moderne patronen en kleurcombinaties. Guave richt zich met deze collectie op iedereen met een voorliefde voor batik. Bijzonder is hoe de voormalige textielregio Twente, modehoofdstad Amsterdam en creatief Indonesië samenkomen in Guave. Eeuwenoud immaterieel erfgoed kan inspireren tot nieuwe creaties!

Dido Michielsen is een journaliste en schrijfster van diverse non-fictie boeken. Ze schreef voor veel Nederlandstalige titels, van kwaliteitskranten tot en met damesglossy’s, over de meest gevarieerde onderwerpen. Op 3 september 2019 is haar debuutroman verschenen: Lichter dan ik, geïnspireerd op het leven van haar betovergrootmoeder en talloze inheemse vrouwen in voormalig Nederlands-Indië. Dit jaar won zij de Boekhandelsprijs 2020, een literatuurprijs die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Comments are closed.