Tong Tong herdenkt met speciaal carillon-project het einde van WOII

Lees hier de update! Meer steden sluiten aan en spelen Tong Tong en Carillon op 15 augustus.

Op 15 augustus a.s. wordt herdacht dat 75 jaar geleden officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Omdat de nationale herdenking bij het Indisch Monument vanwege corona-maatregelen niet openbaar toegankelijk is, sloeg een aantal organisaties in Den Haag de handen ineen om toch aandacht te geven aan deze belangrijke gebeurtenis. Stichting Tong Tong bedacht het muziekproject ‘Tong Tong en Carillon’, dat die dag in het centrum van Den Haag klinkt.

Tong Tong en Carillon
Op 15 augustus zal van 14.00 tot 14.30 uur vanuit de toren van de Grote Kerk in Den Haag Beiaardier Gijsbert Kok nieuwe composities voor het carillon spelen met hoorbare invloeden van de oosterse gamelanmuziek. De componisten Sinta Wullur en Renadi Santoso schreven in opdracht van Stichting Tong Tong muziekstukken voor carillon om de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan te herdenken. Sinta Wullur componeerde Suka dan Duka (vreugde en pijn) en Karimalan (geluk, succes). Renadi Santoso schreef het stuk Freedom Bells. Beiaardier Gijsbert Kok voert de stukken uit op het carillon van de Grote Kerk in Den Haag.

Update 10 augustus: Inmiddels is bekend dat Tong Tong en Carillon door beiaardiers in 10 steden wordt uitgevoerd.

De uitvoering ‘Tong Tong en Carillon’ bestaat behalve deze drie premières uit enkele bekende (Indische) liedjes en is live te volgen via het YouTube-kanaal van Stichting Carillon Den Haag. Het project ‘Tong Tong en Carillon’ is een initiatief van Stichting Tong Tong en is mede totstandgekomen met steun van Gemeente Den Haag (Culturele Projecten) en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Ochtendprogramma: Museum Sophiahof en Grote Kerk
Voorafgaand aan het carillon-concert organiseren andere instellingen een programma in Museum Sophiahof: Van Indië tot nu, in samenwerking met Beeld en Geluid Den Haag. Er wordt een visuele tijdreis gepresenteerd waarin de verbeelding van Indisch Nederland op de Nederlandse televisie centraal staat. Vervolgens kijkt men naar de live televisie-uitzending van de herdenking bij het Indisch Monument door de NOS. 

In de Grote Kerk organiseert Het Nationale Theater in samenwerking met Dialoog’s ochtends een programma waar men met elkaar in gesprek kan gaan over de betekenis van 15 augustus en waar men ook de live-uitzending van de herdenking kan volgen.

Middagprogramma, Koninklijke Schouwburg
Na de herdenking speelt beiaardier Gijsbert Kok het Indisch carillonconcert, Tong Tong en Carillon, in de toren van de Grote Kerk in Den Haag.

In de namiddag speelt het gamelan/gongorkest o.l.v. Sinta Wullur Ritual Bells 2020in samenwerking met vocalist Astrid Seriese, in de Koninklijke Schouwburg van Het Nationale Theater. Dit concert is live te volgen via het YouTube-kanaal van Sinta Wullur.

Rondvaarten met de Willemsvaart
Rederij Willemsvaart verzorgt rondvaarten richting het Indisch Monument met live muziek en een hapje en een drankje. Kijk hier op de website naar opstaplocaties en tijden. Aanmelden via info@willemsvaart.nl.

Comments are closed.