Wonen in Indië; House and Home in the Dutch East Indies

Uitverkocht. Niet meer leverbaar.

Verschenen op 14 juni 2000: Het eerste boek over het Indische woonhuis.

Wonen in Indië opent met een beeldessay van vormgever Arthur Meyer: schitterende collages waarin kleur en zwart/wit, herinnering en ‘nu’ elkaar afwisselen, via associaties en beeldrijm.

In de tekst van Esther Wils hebben ‘Wonen’ en ‘Bouwen’ ieder hun eigen deel gekregen. ‘Bouwen’ is verdeeld in de hoofdstukken ‘De bouwpraktijk rond 1900’ en ‘De komst van de architect’. ‘Wonen’ bestaat uit de hoofdstukken ‘Ontvangen’, ‘Verpozen’, ‘Slapen’, ‘Eten’, ‘Wassen’ en ‘Spelen’.

Haar tekst wordt geïllustreerd met kleuren- en zwart/wit- foto’s en citaten uit brieven, romans en handboeken.

Maartje Somers in Het Parool (28 juni 2001): “…hier wordt tot in details gereconstrueerd hoe de koloniale huiskamers, slaapkamers en erven eruit zagen, wat voor meubilair er stond, wat er aan de muren hing, hoe het huishouden er in zijn werk ging en hoe men er leefde. [..] Het boek is doorspekt met herinneringen aan mandibak, goeling en bultzak van mensen die zelf nog zo gewoond hebben, maar de grootste kracht ervan zijn zonder meer de foto’s. Wonen in Indië opent met een collage van oude en nieuwe foto’s die je als het ware door zo’n huis doet dwalen. Je bent meteen vertrokken. [..] Veel meer dan [Batavia in nineteenth century photographs] van Merrillees oogt en leest Wonen in Indië soms als een koffietafelboek dat de Libelle cadeau zou kunnen geven, maar het behoedt ondertussen een schat aan kleine wetenswaardigheden voor vergetelheid. De twee boeken vullen elkaar perfect aan in hun reconstructie van vergane glorie en voorbije grandeur.”


Jan Blokker in de Volkskrant (16 februari 2001): “De foto’s zijn adembenemend mooi, dat kun je als buitenstaander beamen. Ze zijn bovendien gerangschikt in een vormgeving die duidelijk maakt dat over het concept van het kijkboek intelligent, en met smaak, is nagedacht. [..] Wonen in Indië is een fraai boek.”

Wonen in Indië; House and Home in the Dutch East Indies
Auteur: Esther Wils

Met een essay door Henk Hoeks
Kleurenfotografie: Rugier Timmer; vormgeving: Arthur Meyer
Engelse vertaling: Paul Regeer & Janey Tucker
24 x 30 cm, ruim 300 foto’s, 2e verbeterde druk
Paperback, ingenaaid, los omslag

ISBN 90-801433-7-5, 192 blz.

Comments are closed.