Cuzinhia Cristang, een mengkeuken uit Malakka

In 2012 serveerde de KLM gedurende enkele maanden een Cristang menu, samengesteld door Celine Marbeck, op de vluchten naar Kuala Lumpur. De Food & Beverage Specialist van KLM, Thijs Visser, werd door onze uitgave Cuzinhia Cristang, een mengkeuken uit Malakka op het idee gebracht. Gefeliciteerd, Celine, ook wij zijn trots op dit resultaat!

Celine Marbeck, de Euraziatische Cordon-Bleu-chef uit Malakka in Maleisië, introduceerde in 2001 de cuzinhia Cristang (Cristang keuken), een Portugese mengkeuken met Nederlandse, Chinese en Maleise invloeden, op de Pasar Malam Besar (nu: Tong Tong Fair) in Den Haag.

De Cristang keuken ontstond in Malakka dat vanaf 1511 tot de onafhankelijkheid in 1957 achtereenvolgens in Portugese, Nederlandse en Britse handen was.

Tijdens haar kookdemonstraties in het Kooktheater van Tong Tong kreeg Celine Marbeck veel reacties uit het publiek vanwege de verwantschap tussen de Indische keuken en de Cristang keuken. Het bracht Stichting Tong Tong, verantwoordelijk voor het culturele programma, op het idee om die recepten te bundelen in een kookboek. Het fraai vormgegeven Cuzinhia Cristang, een mengkeuken uit Malakka (2004) is het resultaat. Het is de eerste Nederlandse uitgave over de Cristang keuken, met artikelen over de ontstaansgeschiedenis en natuurlijk vele recepten. Net als de Indische is ook de Cristang keuken — beide fusion keukens avant la lettre — geschikt voor een eenvoudig maal èn sprankelend genoeg voor een overdadig banket.

Tijdens de Pasar Malam Besar was er flinke belangstelling voor het kookboek. Veel bezoekers van het Kooktheater vroegen Celine haar boek te signeren. Inmiddels heeft ook de landelijke pers Cuzinhia Cristang ontdekt. Johannes van Dam schreef in ‘Het Parool’ (10 augustus 2004):

“Het lijkt of iemand die ten prooi is gevallen aan het moderne fusion-verschijnsel hier aan het werk is geweest, maar het is allerminst een nieuw verzinsel.” En na een korte historische schets voegt hij eraan toe dat de Cristang keuken “als voordeel [heeft] boven de moderne zogenaamde fusion-keukens dat er al eeuwen ervaring overheen is gegaan. Het wiel hoefde er niet nog eens voor te worden uitgevonden.” En hij sluit af met: “Dit fraai uitgevoerde boek is waarschijnlijk het eerste Europese kookboek dat wat van die bijzonder interessante en smakelijke receptuur openbaart.”

Celine Marbeck signerend in 2006, foto: Arenda Oomen

Cuzinhia Cristang, een mengkeuken uit Malakka, Celine Marbeck, met een voorwoord van Ellen Derksen, en een interview door Brigitte Ars, culinaire fotografie Amran Hassan, vormgeving Sabrina Luthjens. Rijk geïllustreerd, ook in kleur. Paperback, ingenaaid, omslag met flappen. ISBN 90-801433-8-3, 128 blz. Prijs € 9,90. Sobatprijs € 8,91.

Comments are closed.