Monografie: Rogier Boon, Indisch ontwerper

In september 2014 is ‘Wim is weg’, een creatie van Rogier Boon, weer in de reeks Gouden Boekjes verschenen, uitgegeven door Uitgeverij Rubinstein.

Rogier Boon, Indisch OntwerperOp 8 maart 2007 werd in het Erasmus Huis, het cultureel centrum van de Nederlandse Ambassade in Jakarta, de expositie ‘Rogier Boon, Indisch ontwerper’ geopend. Enkele maanden later verscheen bij Stichting Tong Tong de monografie Rogier Boon, Indisch ontwerper, een kloek boek dat zijn fraaiste ontwerpen en tekeningen bundelt.

Rogier Boon werd geboren in 1937 in Meester Cornelis (Batavia, Nederlands-Indië). Op 19 juni 1954, zijn 17e verjaardag, arriveerde hij in Nederland, als repatriant. Zijn vader Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon) begon als journalist en activist vrijwel direct met het verzet tegen de assimilatiedwang van de jaren vijftig. Voor hem betekende Indo-zijn niet ‘half-half’”, maar een dubbele bagage hebbend: Oost en West. Mengculturen vormen een belofte, vond hij, en zijn opdracht aan de Indische gemeenschap luidde: Maak het waar!

De invloed van Tjalie Robinson is ongetwijfeld beslissend geweest voor Rogier’s keuze om het Indische een modern gezicht te geven. Altijd zocht hij naar een moderne, echt-Indische, nieuwe stijl. Dankzij een groot artistiek talent kon hij inderdaad in beeld vertalen, wat zijn vader in woorden uitdrukte.

Vooral voor Indisch tijdschrift Tong-Tong en de Haagse Pasar Malam Tong Tong, later Pasar Malam Besar, maakte Rogier gewaagde en verfijnde ontwerpen. Bij het grote publiek werd de ontwerper bekend met zijn kinderboekje Wim is weg. Rogier was een veelzijdig kunstenaar die kalenders, affiches, decors en boekomslagen ontwierp. Later legde hij zich meer toe op fotografie.

Het boek is gebaseerd op de expositie die in 2005 op de Pasar Malam Besar te zien was, in lente en zomer 2007 in enkele steden op Java, en in november 2007 op de jubileumdag van Stichting Pelita. De expositie en het boek werden samengesteld door Rogiers dochters Siem Boon en Leslie Boon, en vormgegeven door Monique Kreefft. Onder anderen Peter van Straaten, Frans Leidelmeijer en Roos van Put leverden bijdragen.

Lees fragmenten uit de recensie van Marion Bloem

Rogier Boon, Indisch ontwerper
Auteur: Siem Boon & Leslie Boon

160 pagina’s geheel fullcolour, groot formaat: 24 x 33cm.
ISBN 978–90–78847–03–8 (gebonden)
ISBN 978–90–78847–04–5 (paperback)
Prijs € 12,50 (paperback) en € 19,50 (gebonden)
Sobatprijs resp. € 11,25 (paperback) en € 17,55 (hardcover)

Mogelijk gemaakt door Stichting Het Gebaar.

Comments are closed.