“Dank u wel voor deze kleine maar krachtige tentoonstelling. De combinatie van het eerbetoon aan Schneider/F. Springer met de informatie over het afscheid van Nieuw Guinea, maakt dit stukje TTF zeer boeiend en persoonlijk.”
Aldus schreef een bezoeker in het gastenboek van de tentoonstelling over de schrijver F. Springer in Nieuw-Guinea.
In het Cultuurpaviljoen van de 54e Tong Tong Fair was de tentoonstelling ‘Met stille trom; F. Springer en het einde van Nieuw-Guinea’ te zien, samengesteld door Liesbeth Dolk. Eerder dit jaar verscheen haar biografie Vindplaatsen; De Indische jaren van F. Springer. Liesbeth Dolk leerde de schrijver in 1996 kennen toen zij koloniale literatuur doceerde aan de Sorbonne in Parijs en Springer daar gastschrijver was.
Op 18 mei 2012 was Liesbeth Dolk te gast bij Radio I (NPO 1) programma De Gids. Felix Meurders interviewde haar. Luister hier dit interview terug.
Tip: Van 3 oktober 2014 t/m 15 januari 2015 is deze prachtige tentoonstelling te zien in Museum Bronbeek.
Uit het schrijversarchief
Bij het ordenen van het schrijversarchief kwam het boek ‘Met stille trom’ tevoorschijn. Springer schreef dit boek in 1962 tijdens een verlofperiode, maar durfde het niet aan om het publiceren. In 2012, vijftig jaar nadat Nieuw-Guinea door de Nederlanders werd verlaten, gebeurde dit alsnog. In de inleiding schreef Springer: “Ik had juist toen [in 1963] de kans moeten grijpen het publiek te laten weten hoe wij op onze onooglijke bestuurspostjes verbeten onze plicht tegenover de aan ons toevertrouwde Papoea’s bleven doen, ook al had de buitenwereld en ook het moederland ons allang opgegeven.”
Geïsoleerde vallei
De tentoonstelling nam de bezoekers mee naar de Baliemvallei, waar de jonge diplomaat Carel Jan Schneider (Springer is zijn pseudoniem) met zijn gezin bij de Dani leefde van 1960 tot en met 1962. We maakten kennis met het dagelijkse leven van de bestuursambtenaar in dit geïsoleerde gebied in het centrale bergland van Nieuw-Guinea. In het begin van de tentoonstelling was een tijd lijn geplaatst, die deze episode van de koloniale geschiedenis in een duidelijke context plaatste. Hierdoor was Met stille trom ook voor mensen zonder historische voorkennis heel toegankelijk. De prachtig vormgegeven tentoonstelling was een groot succes: voortdurend waren er kijkers.
Op de eerste dag van de 54e Tong Tong Fair opende Jan Tom Schneider, de zoon van F. Springer, de tentoonstelling. Op zondagmiddag 20 mei interviewde Pamela Pattynama Liesbeth Dolk en Jan Tom Schneider in het Bibit-Theater.
“Wat een goed initiatief van Tong Tong.”
“Bijzonder geslaagde expositie, die een goed beeld geeft van deze bijzondere episode in onze ‘koloniale geschiedenis’. Complimenten voor de tentoonstelling!”